Cum se inregistreaza diferentele de curs valutar in contabilitate? Este necesara facturarea pentru eventuale diferente de curs?

Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009 prevede că evaluarea creantelor si a datoriilor în valută se face la finele fiecărei luni, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Natională a României din ultima zi bancară a lunii în cauză.

Diferentele de curs înregistrate se recunosc în contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs  valutar, după caz, iar în cazul creantelor si datoriilor exprimate în lei, a căror decontare se face în functie de cursul unei valute, la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, după caz.

Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontării creantelor si datoriilor în valută, precum si a decontării creantelor si datoriilor exprimate în lei în functie de un curs valutar, la cursuri diferite fată de cele la care au fost înregistrate initial pe parcursul lunii sau fată de cele la care sunt înregistrate în contabilitate, trebuie recunoscute în luna în care apar.

Inregistrarea in contabilitate a diferentelor nefavorabile, respectiv favorabile de curs valutar se face astfel:

  • Diferenta nefavorabila de curs valutar
665 ,, Cheltuieli din diferente de curs valutar”       = %
5124 ,,Conturi la banci in valuta”
5314,, Casa in valuta”
5412 ,, Acreditive in valuta”
 

 

  • Diferenta favorabila de curs valutar
   
                       

                    %

 = 765 ,, Venituri din diferente de curs valutar”
5124 ,,Conturi la banci in valuta”    
5314,, Casa in valuta”    
5412 ,, Acreditive in valuta”    

 

O problema ce necesita a fi clarificata e daca aceste diferente de curs valutar reprezinta sau nu diferente de pret facturabile.

Potrivit Codului fiscal: „Pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii in interiorul tarii, contractate in valuta cu decontare in lei la cursul de schimb din data platii, diferentele de curs dintre cursul de schimb mentionat in factura intocmita conform alin. (1) si cursul de schimb utilizat la data incasarii nu sunt considerate diferente de pret si nu se emite o factura in acest sens”. Din acest articol reiese in mod explicit faptul ca, cumparatorul va fi nevoit sa ii plateasca vanzatorului diferentele de curs fara ca vanzatorul sa ii emita in prealabil o factura in acest caz.

Articole similare

Comentariul tau aici